Fogalomtár

A környezetvédelem, a környezettudatosság magával hoz sok új kifejezést, amit korábban nem ismertünk, de mára fontos, hogy ezek jelentésével tisztában legyünk. Sok a pontatlanul használt szakkifejezés, terméktulajdonság.
 
A fogalomtárban végig fogjuk venni a leggyakrabban előfordulókat.
 
PLA - politejsav
 
Sokszor találkozunk három betűs műanyag megnevezésekkel, amik hasonlóan hangzanak, de hatalmas különbség van közöttük. A PLA kiemelkedik társai közül.A PLA a Polylactic Acid rövidítése, ami magyarul politejsavot jelent. Biológiai úton lebomló, hőre lágyuló műanyag, de növényekből állítják elő, ezért sokkal inkább környezetbarátabb a többi műanyagnál. Elsősorban magas keményítőtartalmú gabonafélékből - kukorica, rizs vagy búza - lehet előállítani tejsavas erjesztéssel és polikondenzációval. A PLA maga kristályos szerkezetű, rideg polimer, emiatt gyakran lágyítószert adagolnak hozzá. Egyszer használatos evőeszközt, poharat, tálcát, tálakat, virágcserepeket készítenek leginkább belőle.
 
forrás: Wikipédia
 
Komposztálás
 
A komposztálódás egy olyan biológiai folyamat, amely a hulladékok, melléktermékek szerves anyagait humuszszerű anyaggá alakítja át. A mezőgazdaságban, különösen a kertészetekben régóta ismert és alkalmazott módszer. A lezajló folyamat a biológiai oxidáció, valamint földlakó élőlények tevékenysége, mely a szerves anyagokat lebontja. A komposztálás a levegő oxigénjével történik, aerob folyamat. A komposztálással keletkező anyagok: széndioxid, valamint ásványi sók, melyek trágyaként használhatók. A folyamat során részben humusz is keletkezik.
 
Komposztnak nevezzük a komposztálásból származó, szilárd, morzsalékos, sötétbarna színű, földszerű, magas szervesanyag-tartalmú anyagot, amely szerves hulladékokból, maradványokból, elsősorban mikroorganizmusok, valamint a talajlakó élőlények tevékenységének hatására jön létre, megfelelő hatások (oxigén, megfelelő nedvességtartalom) mellett. Egyébként más szerves anyag bomlási folyamatokban a bomlástermékek hasonló részét szintén humusznak nevezzük.
 
forrás: Wikipédia
 
PET, RPET
 
A hétköznapi szóhasználatban leginkább a "PET palack"-kal találkozhatunk. Ilyen műanyagban árulják a vizet és az üditők nagy részét. A PET a polietilén-tereftalát betűszója. Ez a fajta műanyag az egyik legelterjedtebb polikondenzációs műanyag. Vegyjele: (C10H8O4)Környezetkímélési szempontból nagy jelentőségű lehet az RPET megjelenése, ami a PET palackok újrahasznosított változatát jelenti (Recycled-PET).
 
GOTS - Global Organic Textile Standard
 
A Global Organic Textile Standard (GOTS) leírása hamarosan magyarul is olvasható.
GOTS standard saját weboldalán angol nyelven megtalálható minden információ.
 
ABS
 
akrilnitril-butadién-sztirol összetételű műanyag, ami jól újrahasznosítható, ezért egyre gyakrabban találkozni olyan termékekkel, ahol ezt olvashatod: újrahasznosított ABS-ből készült.
 
Parafa
 
A parafa a magát regeneráló parafatölgyfa kérge. A legtartósabb szerves anyagok közé tartozik, amelyek stabilizálják a levegő hőmérsékletét és páratartalmát.
Ez egy nagyon rugalmas anyag, és egyszerű, természetes módon kell kezelni. Jó tapadási tulajdonságokkal rendelkezik, így könnyen használható különféle anyagokkal kombinálva. Általában a parafaipart az egyik leginkább környezetbarát iparágnak tartják. A parafa 100%-ban természetes és biológiailag lebomló.
 
Bambusz
 
A bambusz az egyik leggyorsabban növekvő növény (fű), egy éven belül megújíthatja önmagát minimális vízigénnyel, valamint a növekedését elősegítő műtrágyák alkalmazása nélkül.
 
Mivel a bambusz kártevőkkel szembeni természetes ellenállással rendelkezik, termesztéséhez rovarirtószereket nem használnak. A bambusz megújuló erőforrás, erős és tartós. Több szén-dioxidot köt meg a levegőből és több oxigént szabadít fel, így javítja a levegő minőségét. A bambusz 100%-ban természetes és biológiailag lebomló.
 
Kender
 
A kender az egyik legrégebbi és leginkább környezetbarát textilszövet. A gyorsan növő kendernövény rostjaiból készül, amely kártevőkkel szembeni természetes ellenállóképességének köszönhetően műtrágyák és növényvédő szerek nélkül termeszthető.
Ez 100% -ban bioterméssé teszi - környezetbarát. A kenderszálak előállítási folyamata szintén fenntartható módon történik, emellett ezek a szerves szálak 100%-ban újrahasznosíthatók.
 
Juta
 
A juta egy hosszú, puha és fényes, a jutanövényből nyert rost, amelyből erős szálak fonhatók.
A juta rostjait zsákvászon, kötelek és csomagolóvásznak készítéséhez használják. A juta a pamut után a második leggyakrabban használt természetes textilszál a világon, és egyben az egyik legolcsóbb is. A juta teljesen természetes, növényi eredetű szál, biológiailag lebomló, és nem terheli a környezetet.
 
Organikus pamut
 
Az organikus pamut megegyezik a pamuttal azzal a különbséggel, hogy természetes módon, növényvédő szerek, gyomirtó szerek, műtrágyák vagy egyéb vegyszerek használata nélkül termesztik.
 
Annak érdekében, hogy biztosan meg lehessen tudni, hogy a pamut valóban organikus-e, a termesztők külső felek általi átfogó ellátási lánc-ellenőrzésen mennek keresztül, és csak a tanúsított pamut kerül forgalmazásra. Az ökológiai gyapotfarmok száma gyorsan növekszik, azonban ez világszerte még mindig csak nagyon kis részét teszi ki a gyapottermelésnek.
 
Újrahasznosított szövetek
 
Az újrahasznosított szöveteket (bármilyen textíliából származó) hulladék szövetekből készítik. Az összegyűjtött szilárd textilhulladékokat szálakká, majd ismét szövetté dolgozzák fel táskák, ruhadarabok vagy vásznak további újragyártása céljából.
 
A gyártók többsége kétféle folyamattal dolgozik: fogyasztás előtti hulladék (a gyártásból származó hulladék) és fogyasztás utáni hulladék (összegyűjtött használt textíliák). A folyamat során a színek elkülönítése is megtörténik, hogy a szövet újrafestését a lehető legnagyobb mértékben elkerüljék.
 
Fairtrade
 
A méltányos kereskedelem a nemzetközi árucsere szokásos felfogásától eltérő megközelítés. Kereskedelmi partnerséget jelent, amely a hátrányos helyzetű termelők számára hivatott a fenntartható fejlődést előmozdítani elsősorban jobb kereskedelmi feltételek biztosításával, valamint a fejlett országokban folyó szemléletformáló kampányokkal. (FINE - Az Alternatív Kereskedelem Nemzetközi Szövetsége)
Tritan Renew
A Tritan™ Renew forradalmi újrahasznosítási technológiát képvisel, amely az egyszer használatos műanyag hulladékot tartós anyaggá alakítja, ellensúlyozva a fosszilis tüzelőanyagok felhasználását és csökkentve az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Ez az innovatív anyag egy olyan egyedülálló folyamat révén jön létre, amely a műanyagot alapvető kémiai építőelemeire bontja vissza, lehetővé téve a műanyag anyagok újra és újra történő újrahasznosítását. A Tritan™ Renew nem tartalmaz BPA, BPS és BPF vegyi anyagokat, így alkalmas az élelmiszerekkel való érintkezésre. Emellett szag- és ízálló, rendkívül tartós és mosogatógépben mosható. Más szóval, tartós használatra készült.