Szeretnéd csökkenteni a hulladékod és környezetbarátabb háztartást vezetni? Beszélgess a szüleiddel, nagyszüleiddel és tanulj tőlük!
 
Ahogy ismerkedtünk mi is a (szerencsére) egyre több környezetbarát alternatívával és ezeket az ötleteket megosztottuk a családunkkal, sokszor volt a válasz a következő: "Jaj de jó megint lehet kapni ilyet, régen is ezt használtuk." És valóban, ha belegondolunk régen az emberek kosárral jártak a piacra bevásárolni, nem volt ennyi féle szépségápolási termék, mosószer, stb.
 
Amikor még az egyszer használatos műanyagok nem voltak életünk szerves részei, sokkal kevebb szemetet is termeltünk nap, mint nap. Miért ne térhetnénk vissza ezekhez? Sok olyan újra-felfedezett megoldás van, melyről tulajdonképpen csak meg kell kérdeznünk a nagymamát, ő hogyan csinálta régen. Össze is szedtem pár ilyen hulladékcsökkentő, környezetbarát megoldást:

 • Ilyen például a már említett fonott kosár, mit a most használt műanyag szatyrok helyett hordtak magukkal az asszonyok. Az mindenképpen követendő példa, hogy vigyünk magunkkal tartós, masszív kosarat, szatyrot bevásárláshoz ahelyett, hogy ott helyben vennénk újabb műanyag szatyrot.

 • Másik dolog, ami először eszembe jut erről a témáról, az a vászonszatyor, illetve a "cekker" (hálós bevásárló szatyor), amit ronygyosra hordtak, varrogatták, míg végleg fel nem mondta a szolgálatot.
  Ilyeneket már egyre több félét lehet kapni, és tényleg elfér a táskánkban, így, bármikor meg lehet pakolni.

 • Csomagolásra az én nagymamám sokszor konyharuhát használt, én ma már méhviaszos kendőt, dobozokat használok, de az elv ugyanaz: sokáig használható, könnyen tisztítható.

 • Többször találkoztam azzal a tippel hulladékcsökkentés kapcsán, hogy ne papírzsebkendőt használjunk, hanem textilzsebkendőt. Az idősebbek még most is sokan ilyet használnak, nem tértek át a papír változatra. 

 • Nagyszüleink idejében még nem volt ennyi féle tisztítószer, minden felületre más termék, ők egyszerű, természetes anyagokat használtak a lakás tisztán tartására, mint például az ecet és szódabikarbóna. Ezeket mi is használhatjuk, de mindenképp érdemes csökkenteni a vegyszerek használatát és környezetbarát alternatívára váltani, akár bio termékekre, akár tényleg egyszerű, természetes anyagokra.

 • A természetes hozzávalóknál maradva ők még kevesebb és egyszerűbb termékeket használtak szépségápolásra, legyen szó akár a krémekről, tisztálkodásról vagy sminkről. Az ecetes hajöblítést én a nagymamámtól lestem el először, de ilyen például a szappan használata is tusfürdők helyett.
  Tényleg érdemes megkérdezni idősebb hölgy rokonainkat ezek használatáról, hátha tudnak mesélni pár régi praktikát, de az interneten is számos segítséget találhatsz ha rákeresel. Egyre több jó minőségű szappan is kerül már a polcokra nem csak fürdéshez, de akár hajmosáshoz, arctisztításhoz is. 

 • Ők még gyerekként fa játékokkal játszottak, vagy amit éppen a ház körül találtak, nem pedig a szines műanyag játékokat szopogatták. Ilyen játékok most is örömet szereznek gyermekeinknek, kevésbé törnek, rongálódnak meg és természetes anyagokból készülnek!

Amikor végiggondoltam régen hogyan volt sok minden, mire emlékszem, mikről meséltek nagyszüleim, az a különbség is szembe tűnő volt, hogyan viszonyultak ők a használati tárgyaikhoz. Ha valami elszakadt, elromlott igyekeztek megjavítani, megvarrni, helyre hozni, hogy tovább tudják használni.

Manapság már ez nem így van sajnos, ha valami elromlik az emberek kidobják és vesznek egy újat (sokszor el sem kell romlania ahhoz, hogy újat vegyenek elég, ha csak kimegy a divatból, vagy van újabb, szebb, okosabb). Változtassunk és tanuljunk az idősebbektől, nem kell mindent kidobni, próbáljuk megjavítani, vagy újrahasznosítani más formában, ne dobjunk ki mindent olyan könnyedén!

Mindig sokat tanulhatunk másoktól, az új trendek, és ráeszmélések kapcsán is. A zero waste, hulladékcsökkentésre való törekvés is most kezd egyre több emberhez eljutni. Igyekszünk tanulni egymástól, azoktól akik ebben utat törnek, de példát vehetünk idősebb rokonainkról is, hiszen ők is sokkal kevésbé éltek pazarló és fogyasztásorientált életmódot. Szerintem mindenképp érdemes erről is beszélgetni velük, ha olyan szerencsések vagyunk, hogy még köztünk vannak.