Néhány egyszerű tipp a lakásban is végezhető hobbi kertészkedéshez
 
Sokan szeretik a kertészkedést, de nem rendelkeznek saját kerttel, vagy elegendő hellyel ahhoz, hogy virágokat és növényeket termesszenek. Azonban, ez nem jelenti azt, hogy nem lehet hobby kertészkedni lakásban vagy kisebb helyeken.
 
A lakásban végezhető hobbi kertészet számos előnyt kínál, beleértve a stresszcsökkentést, a levegőminőség javítását és a friss zöldség és gyümölcs termesztését. Ha Te is kipróbálnád a lakásban végezhető növénytermesztést, íme néhány egyszerű tipp, amelyek segíthetnek, hogyan is fogj hozzá:
 
Válaszd ki a megfelelő növényeket!
 
A lakásban való kertészkedéshez olyan növényeket kell választani, amelyek jól növekednek beltéri körülmények között, és kevés fényre és vízre van szükségük. Ideális lehetőség lehet kezdetben az olyan szobai növény, mint például az aloé vera, a fikusz vagy a pálmafa. A dísznövényeken túl haszonnövényeket, ehető gyógynövényeket, fűszereket, gyümölcsöket, zöldségeket is termeszthetünk otthon.
 
Válassz megfelelő edényeket!
 
A cserepeknek, tálaknak, dobozoknak, növényládáknak megfelelő méretűnek kell lenniük ahhoz, hogy a növények jól növekedhessenek, de a kisebb méretű tartók jobban megfelelnek azoknak, akiknek kevés a helye. Használj olyan edényeket, amelyek jó vízelvezetéssel rendelkeznek, hogy a felesleges víz ne álljon meg a növények körül.
 
Biztosítsd a megfelelő fényt!
 
A növények számára a megfelelő mennyiségű fény szükséges, különösen a beltéri körülmények között. A növényeket a legjobb ablakok közelében elhelyezni, ahol sok természetes fény éri őket. Ha erre nincsen lehetőség, szükség esetén mesterséges fénnyel, a növények megvilágítására lehet szükség.
 
Figyelj a megfelelő öntözésre!
 
A lakásban termesztett növényeknek megfelelő mennyiségű vizet kell adni ahhoz, hogy jól növekedjenek. A túlöntözés ugyanakkor károsíthatja a gyökereket és elősegítheti a penészesedést. A legjobb, ha rendszeresen, de kis mennyiségben öntözöd a növényeket, és figyeled a föld nedvességtartalmát.
 
Válassz organikus talajt!
 
Az organikus talaj elősegíti a növények egészségét és növekedését, és minimálisra csökkenti a mérgező anyagokat a lakásban. Az organikus talajban található tápanyagok segítenek a növényeknek a természetes módon való növekedésben és erősödésben.
 
Tartsd szem előtt a szezonalitást!
 
Az otthoni kertésznek is tisztában kell lennie azzal, hogy melyik növény mikor terem. A szezonális növények időszakonként eltérő igényekkel rendelkeznek, ezért fontos, hogy az időzítésre figyelni.
 
Figyelj a növények elrendezésére!
 
A növények elrendezése szintén fontos tényező az otthoni növénytermesztés során. A növényeknek elegendő térre van szükségük a növekedéshez. Az elrendezésnek figyelembe kell vennie az adott növények méretét és növekedési szokásait.
 
Használj kerti eszközöket!
 
A megfelelő kerti eszközök használata megkönnyíti a kertészkedést. Könnyen elmehet valaki kedve, ha azt tapasztalja, hogy a tiszta otthona, vagy saját keze piszkossá válik az ületés során. Használj kertészkesztyűt, metszőollót, kötényt, stb. - dedikált eszközöket csak erre a célra. 
 
Tartsd rendben a növényládát, cserepeket, kaspókat, vagy a kis kerted!
 
Az otthoni kertészkedés sikerének egyik kulcsa a rendszeres karbantartás. Az elhalt levelek és szárak eltávolítása, az egészséges növények rendszeres ápolása és  - ha van - az öntözési rendszer karbantartása mind hozzájárulnak a növények egészségéhez és szépségéhez.
 
Az otthoni, akár lakásban történő kertészkedés élvezetes és kihívást jelentő hobbivá válhat, aminek következtében rendszeresen nevelgethetsz különféle növényeket, fűszereket, zöldségeket, gyümölcsöket, gyógynövényeket. Praktikus kis növénytermesztő készleteinkkel kipróbálhatod magad, vagy ajándékba is adhatod azokat.