Naturebrand Blog

30+1 tipp, hogy környezetbarátabban élj

30+1 tipp, hogy környezetbarátabban élj
Érdekel a környezettudatosság, hogy hogyan tudnád csökkenteni a megtermelt szemeted és hatásod a környezetre? Esetleg újévkor megfogadtad, hogy ebben az évben jobban odafigyelsz a környezetre és fenntarthatóbb módon élsz? Szerencsére egyre többen igyekszünk változtatni, fejlődni és környezetbarátabb alternatívákat választani, hogy megőrizzük ezt a csodát az utánunk felnövő generációknak is. Tarts velünk és kezd az évet új lendülettel: követsd 30+1 tippünket a környezetbarátabb hétköznapokért!
 
A mindennapok során is látványos eredményeket lehet elérni kis változtatásokkal. Lényeg a fokozatosság és hogy nyitottak legyünk az újdonságokra. Januárban minden nap új lehetőséget találhatsz az oldalon, hogyan tudod csökkenteni a szemét mennyiségét és változtatni az életeden. Lesznek egyszerűbb, talán sokszor magától értetődő dolgok, amiket hallottunk már párszor, mégis sokan nem figyelünk rá eléggé. És lesznek új ötletek, melyekkel talán eddig még nem találkoztál.
 
Tarts velünk!
 
Az első részben a megelőzés lesz fókuszban, vagyis hogyan kerülheted el egyszerűen azt, hogy feleslegesen hulladékot termelj.
 
#1 Tipp: Mondj NEMet! 
Lehet, hogy egyszerűen hangzik, de gondoljunk csak bele: ha a boltban kérdezik, kérsz-e papírtasakot/zacskót, vagy egy promóciós ajándékkal kínálnak (ami egyébként valószínűleg a fiók mélyén köt majd ki), elfogadod? A legtöbbször igen, pedig nincs szükséged egy újabb zacskóra, el tudnád tenni a táskádba is sok esetben, illetve nem hiányzik a logós műanyag karszalag, kulacs, kulcstartó, matrica.

Másik eset, ha üzletben vásárolsz, látsz egy tárgyat (bögrét, gyertyát, ruhát), ami megtetszik, szívesen megvennéd, de már roskadozik a szekrény a sok cuki bögrétől, talán nem kell még egy a kollekcióba. 

Ilyenkor gondold át, biztosan szükséged van-e rá, vagy meg tudod oldani másképp és nyugodtan mondj nemet.
 
 #2 Tipp: Itt fogyasztja? IGEN!
A sok egyszer használatos elviteles pohár, vagy doboz rengeteg szemetet termel. Biztos,hogy nincs 5-10 perced arra, hogy leülj, elkortyold a kávéd és közben szépen átgondold a napi teendőidet? Mindenkinek szüksége van néha egy szusszanásnyi időre, miért ne lehetne ez a Te pár perced magadra? Persze van más lehetőség is, ha nagyon sietned kell: vigyél saját thermo vagy hordozható kávés poharat és abban kérd a kedvenc capuccino-dat! Ma már sok helyen beletöltik, sőt támogatják is már ezt.

Másik ehhez hasonló probléma az étel rendelés. Ha nincs otthon főtt étel, de kedved sincs főzni, ne házhoz rendelj, szánd rá azt az időt és menj el a helyszínre az ételért, így nem kell annyi szemetet utána kidobnod és még kicsit ki is mozdulsz.
 
#3 Ne vásárolj bolti üdítőket, készíts otthon! 
Az ünnepek környékén nagyon sok embert lehetett látni a boltokban megpakolva mindenféle üdítőkkel, pedig ezek nem csak károsak az egészségünkre, de rengeteg hulladékot is termelnek! Sokkal gazdaságosabb, egészségesebb és környezetkímélőbb, ha házilag készítünk ízesített italokat a családi asztalra. A sima teába is lehet tenni (fagyasztott) gyümölcsöket, vagy sima vízbe szépen beleáznak az ízek 1-2 óra alatt. A narancsnak például érdemes a héját belereszelni a vízbe, hogy intenzívebb legyen az íze, ehhez azonban mindenképpen bio narancsot használjunk! Készíthetünk házi szörpöt is például bodzából vagy gyümölcsökből, így tudjuk legalább, hogy természetes összetevőket tartalmaz. 
 
Ez persze nem csak az ünnepekre, hanem a mindennapokra is érvényesek: áztassunk be gyümölcsöket (vagy esetleg uborkát!☺️) vízbe és azt igyunk cukros vagy nem cukros üdítők helyett! Ezzel a testünknek és a környezetnek is sokkal jobbat teszünk!
 
#4 Le az egyszer használatos műanyag szívószállal! 
Szólj az étteremben, szórakozóhelyen, hogy ne tegyenek szívószálat a limonádédba és otthon se azzal idd a szörpöt, mert ezek sajnos szintén rengeteg hulladékot termelnek és általában a kommunális kukában kötnek ki, végül pedig lerakókban, tengerekben maradnak hosszú évtizedekig. Talán nem olyan nagy lemondás Nem-et mondani a szívószálakra, ha ebbe belegondolunk. 
 
Ha viszont mégis ragaszkodsz hozzá, válassz környezetbarát(abb) alternatívát! Már létezik papírból (sajnos ugyanúgy egyszer használatos, és gyakran szétázik, ha lassan iszol), bambuszból (széles, más azért vele inni), üvegből (vastag üveg, nem törik el olyan könnyen, ez is picit szélesebb, de mutatós), fémből (tartós, mégis kecses hatást nyújt, talán érzésre ez hasonlít legjobban a megszokott szívószálhoz) készült, többször használatos termékek. Kis kefével könnyen, gyorsan tisztíthatók. 
 
Annyi lehetőség van, látod! Kis változtatások is számítanak, találd meg a számodra leginkább megfelelőt!
 
#5 Zárd el a csapot! 
Sokat halljuk, hogy “Fogmosás közben zárd el a vizet!”, de  erre tényleg kell figyelni! A KSH adatai szerint az utóbbi években megint nő az egy főre jutó vízfogyasztásunk, amely 2018-ban meghaladta a 35 000 litert (egy lakosra jutó évi vízfogyasztás)! És ez csak a közvetlen vízfogyasztás, melyet a csapon kiengedünk.

Szánj egy napot arra, hogy megfigyeld mikor folyatod esetleg feleslegesen a vizet: mosogatás közben, amikor egy makacsabb szennyeződést próbálsz levakarni, vagy a tányérokból épített kártyavárat rendezgeted a szárítón; amikor csak gyorsan letörölsz egy foltot a konyhapulton és végül letörlöd az egészet miközben folyik a víz; amikor csap mellett tisztítasz valamit és csak néha nedvesíted be a rongyot, tele engeded a kádat vízzel és 5-10 percet töltesz el benne. Mind-mind olyan tevékenységek, melyeket lehetne másképp is csinálni, hiszen a víz az életünkhöz elengedhetetlen forrás, melynek hiánya egyre nagyobb problémákat okoz a világban. A Kék bolygón lévő vizek mindössze 2,5% édes víz, melynek csupán egyharmada van hozzáférhető formában, ezért különösen fontos, hogy ne pazaroljuk!
 
Figyeld meg tudatosan egy napod erre fókuszálva és változtass, zárd el a csapot gyakrabban!
 
Ebben a részben a mindennapok kerülnek fókuszba. Adunk néhány tippet, hogy a hétköznapok során hogyan csökkentheted a termelt szemét mennyiségét, legyen szó akár bevásárlásról, munkába járásról, a napi tevékenységekről. 
 
#6 Hordj magaddal bevásárlózsákot! 
Talán mindenki találkozott már a szituációval: bevásárlás után elpakoljuk a vásárolt élelmiszereket és 10-15 műanyag zacskó gyűlik össze, amelyekbe az üzletben az egyes zöldségeket, gyümölcsöket, pékárukat pakoltuk külön-külön. Mit lehet ezekkel csinálni? Főleg semmit sajnos, mivel olyan vékony anyagúak, hogy ha el is teszi az ember egy időre, csak gyűlik, majd a kukában köt ki. Mivel egy héten többször is megyünk közértbe általában, ez rengeteg szemetet jelent!
 
Mi ezt a mennyiséget 0-ra tudtuk csökkenteni azáltal, hogy vásárláshoz visszük a saját vászon, műanyag, vagy RPET hálós zsákjainkat és mindent abba teszünk, mérünk ki. Ezekre lehet matricát tenni a mérlegről, illetve a kasszánál is látják mi van benne, ezért csak pozitív visszajelzéseket kaptunk a kasszásoktól, mindenhol elfogadják. Tapasztalatunk szerint legalább 8-10 zsákot érdemes vinni, hogy minden elférjen, nekem személy szerint mindig van 3-4 a táskámban, ha hazafelé esetleg be kell ugrani valamiért a közértbe.
 
 A változás pedig tényleg szembe tűnő, próbáld ki Te is! Ne gyűjtögesd tovább az egyszer használatos, semmire nem jó zacskókat, vigyél magaddal saját zsákot!
 
#7 Hordj magaddal saját evőeszközt! 
A Parlament márciusban szavazta meg azt a jogszabályt, mely szerint 2021-től betiltják az olyan egyszer használatos műanyag termékeket, mint az eldobható evőeszköz, tányér, szívószál, fülpiszkáló pálcika. Ha egy pláza étterem részén, vagy egy fesztiválon körülnézünk láthatjuk mennyi szemetet is jelentenek ezek, ami a kommunális kukában halmozódik és szeméttelepre, vagy égetőbe kerül. 
 
Mi is tehetünk ez ellen, még 2021 előtt! Egyre nagyobb a választék olyan környezetbarát alapanyagokból készült és/vagy sokszor használható evőeszköz készletekből, melyeket bárhova magunkkal vihetünk legyen szó akár kirándulásról, shoppingolásról vagy egy rohanós hétköznapról. Ez nem csak környezetbarátabb sokkal, hanem higiénikusabb megoldás is, mert biztosan csak mi használjuk. Válaszd ki Te is a hozzád illőt, legyen az akár fából, bambuszból, bambuszrostból vagy összecsukható fémből.
 
#8 Mindig legyen nálad üvegben innivaló
Általános ajánlás, hogy fogyasszunk legalább napi 2-3 liter folyadékot. Te mennyit iszol? Nagyon fontos, hogy elegendő folyadékot vigyünk be a szervezetünkbe ahhoz, hogy jól működjön. Ebben (is) segít, ha van nálad mindig innivaló. Ahelyett, hogy gyorsan a közértben/büfében/újságosnál veszel egy üdítőt, amikor már nagyon szomjazol, inkább vigyél otthonról üveg palackban, kulacsban, vagy termoszban innivalót (vizet, teát, limonádét)! Nem költesz feleslegesen és a szemét mennyiségét is jelentősen csökkentheted, hiszen ahhoz, hogy meglegyen a fent említett mennyiség, napi (!) legalább 4 fél literes vizet kellene venned, de a napi 1-2 másfél literes műanyag palack is rengeteg szemetet jelent, főleg, hogy könnyedén lehet ellene tenni. Gondolkodj picit előre és tedd a táskádba a saját kulacsod. Lényeg, hogy vigyázz rá, hogy minél tovább tudd használni és töltsd újra napközben is többször!
 
#9 Vásárolj piacon, ha teheted! 
A szupermarketekben szinte mindent külön-külön csomagolnak, így, ha szeretnél is odafigyelni, sajnos szinte elkerülhetetlen, hogy olyan termékeket vegyél, melyek miatt gyűlik a hulladék a (jó esetben szelektív) szemetesben. Ha viszel magaddal zsákokat (#6 tipp!) a zöldségnek, gyümölcsnek, pékárunak, akkor is a tejtermékek, húsáru, konzervek, üveges savanyúságok, stb. többnyire előre csomagoltak. 
 
Keress inkább elérhető távolságban piacot vagy csomagolásmentes boltot (már egyre több van Budapesten) és látogass el oda, vásárold meg a ezeket a termékeket is saját, általad vitt vászonzsákban, dobozban, üvegben. Ráadásul sokkal személyesebb, szinte külön program lesz a bevásárlás és tudhatod, hogy friss, helyi alapanyagokkal teszed tele a kosarad!
 
#10 Javít(tat)sd meg! 
A mai fogyasztói társadalomban, ha valami meghibásodik, elszakad, eltörik, általában kidobjuk és veszünk újat. (Sőt, nem is feltétlenül kell elromlania, csak divatjamúlttá válik, akkor is inkább újat veszünk sokszor.) De biztos, hogy nem lehet megjavítani? A szeretett és használt konyhai eszközök, ruhák, cipők sokszor javíthatók, ha szánunk rá egy kis energiát és esetleg keresünk szakembert, ha mi magunk nem értünk hozzá. A keresletet mi generáljuk! Két irányba is: ha többen keresnek fel cipészt, kisgépek javításával foglalkozó szakembert,, várhatóan egy idő után több ember foglalkozik majd ezekkel, s ha kevesebb új gépet veszünk, talán kevesebbet is gyártanak idővel. 
 
Gondoljuk át mindig, hogy biztosan ki kell-e dobni az adott tárgyat, amit addig szerettünk, vagy meg lehet javítani és tovább használni!
 
#11 Cseréld le a teafiltert! 
Sokan úgy gondolják a tea filterrel nem lehet gond, hiszen csak papírból és teafűből áll, ezért akár komposztálható is. Sajnos ez nem teljesen így van. A filterek készítése során polipropilént (PP) is használnak a gyártók, mely segít a kis tasakok lezárásában, illetve hogy egyben maradjon a filter a forró vízben.   A tea filterek tehát nem lebomló anyagot is tartalmaznak, ezért szennyezik a komposztot. De nem csak azt. Az Environmental Science & Technology tudományos lapban tavaly közölt tanulmány szerint ezen műanyagok egy része beleoldódik a forró vízbe nano- és mikroműanyag formájában, melyet a teával megiszunk.
 
Fogyasszunk inkább szálas teát, melyet sok helyen kimérve, csomagolás nélkül is meg tudunk vásárolni. Sokféle erre alkalmas kancsót, teapálcát, teatojást használhatunk, hogy elkészítsük a szeretett teánkat, mely  sokkal ízletesebb is lesz!
 
#12 Ne használj papírtörlőt!
Napjainkban nagyon elterjedt az egyszer használatos papírtörlő, melyet főleg higiéniai szempontokkal indokolnak. Ez speciális esetekben igaz is (például kórházaknál), de a legtöbb esetben inkább csak kényelmi döntés, vagy megszokás. Gondoljuk csak végig mikor használunk papírtörlőt, pedig mással is helyettesíthető lenne: 
 
Leggyakrabban a konyhában, gyorsan letöröljük a foltokat, ablakot, asztalt. Erre a célra használhatnánk akár konyharuhát, régi rongyokat, szivacsot (természetes anyagból készültet), melyeket ki lehet mosni és tovább használni.
 
A munkahelyen, irobában sokszor a WC-ben, konyhában szintén papírtörlő van. Ilyen esetekben felvethetjük egy törölköző, törlőkendő kihelyezését, vagy ha a higiénia miatt ez nem tűnik jó megoldásnak, saját kis méretű textil törölközőbe is törölhetjük a kezünket. Ezt mindig magunknál hordhatjuk a táskánkban és nyilvános mosdóban is használhatjuk, biztosan higiénikusabb, mint a jelenlegi opciók.
 
Étteremben, kávézóban is kis szalvétákat, papírtörlőket használunk nagy mennyiségben. Biztosan mindig kell elvenni belőle, vagy inkább csak rutin? Ha erre mindenképp igényt tartunk akkor is igyekezzünk csak egyet elvenni, ne pedig 4-5 db-ot, amit csak a tálcán hagynak sokan használat nélkül.
 
Figyeljük meg a napi rutinunkat, sok felesleges fogyasztás csak megszokásból része még mindig az életünknek, kis tudatossággal, előre gondolkodással ezeken könnyedén változtatni lehet!
 
Ebben a részben a háztartás kerül fókuszba, következő tippek ahhoz adnak majd ötletet min változtathatunk otthoni tevékenységeink során legyen az főzés, mosás, takarítás, vagy egyszerűen csak szemétgyűjtés. 
 
#13 Gyűjtsd (jól) szelektíven a szemetet! 
Ez talán a legelső dolog, amit hallani szoktunk, ha a környezettudatosság szóba kerül. És ez tényleg az egyik legfontosabb, első lépés, hiszen a szemetünk minimalizálása egy hosszú folyamat, s az általunk termelt mennyiséget, ha jó helyre dobjuk újra tudják hasznosítani és nem kerül ki a természetbe, hanem visszakerül a termék körforgásba alapanyagként. 
 
Ehhez azonban az kell, hogy tudjuk, mit hova dobhatunk, hogy ne keveredjen a feldolgozható hulladék olyan szeméttel, amit nem tudnak hasznosítani, mert az rontja a minőséget, megakasztja a folyamatot. Gyűjtsük szelektíven a hulladékot és ha már legalább erre odafigyelünk, azt csináljuk jól!
 
#14 Válts szappanra! 
Ha benézel a fürdőszobába Te mit látsz? Tele van flakonokkal: tusfürdő, sampon, balzsam, arclemosó, persze külön férfi és női? Ezek csomagolása rengeteg hulladékot termel háztartásunkban és sajnos sokszor a beltartalmuk sem feltétlenül vegyszer- vagy műanyagmentes. 
 
Amikor kifogynak, próbálj ki szappant ezek helyett, és találd meg a Neked megfelelőt! Már egyre nagyobb a választék, célzottan lehet venni szappant arclemosáshoz, hajmosáshoz, fürdéshez, az intim területekre is külön. Hajmosáshoz balzsam helyett ajánlom ecetes vízzel leöblíteni a hajat, nem véletlenül használták ezt nagyanyáink. Ami pedig szintén a szappanok mellett szól, hogy a legtöbb 100% természetes anyagokból készül, így a bőrünknek is sokkal jobbat teszünk, ha ezekre váltunk. Keressük a papírba csomagolt, vagy csomagolásmentes, kézműves termékeket!
 
#15 Válassz mosáshoz is környezetbarát alternatívát! 
Az otthon használt szintetikus mosószerek, öblítők, hasonlóan a tegnapi tippnél említett tusfürdős flakonokhoz, nemcsak a csomagolásukat tekintve károsak a környezetünkre, hanem összetevőiket miatt is terhelik azt. És nem csak a környezetünkre káros, hiszen ezek az erős vegyszerek a ruhára tapadva bőrünkkel is érintkeznek, irritálhatják azt. Ráadásul, hogy még többet vásároljon az ember persze minden színhez, anyaghoz külön termék való. Biztosan szükség van erre?
 
Próbálj ki helyettük egyszerűbb, környezetbarát alternatívát! Számos lehetőség létezik: már lehet kapni környezetbarát mosószereket, mosóparfümöket,vagy alkalmazhatunk mosódiót, mosószappant, szódabikarbónát, ha már magabiztosan bánunk ezekkel az anyagokkal. 
 
#16 Válassz természetes anyagból készült eszközöket! 
Most az otthon használt eszközeidre gondolok: cseréld le a mosogatószivacsot, súrolókefét, fürdőszivacsot, fésűt és fogkefét természetes, lebomló anyagokból készült termékekre, melyeket alapvetően fából, bambuszból, luffa tökből, lószőrből készítenek. 
 
A luffa szivacs például egyaránt használható a konyhában és a fürdőben a szivacsok helyett ( a lapos szárított tök vízzel érintkezve felveszi természetes, henger formáját, egyébként szeletekre vágva mi a fürdőben szappan alátétként is használjuk).
A konyhába is lehet kapni makacsabb szennyeződések eltávolítására keféket, melyek hatékonyak és tartósak!
Bambusz fogkefét is érdemes kipróbálni, hiszen ezeknek is - még ha a sörtéje nem is feltétlenül - a szára komposztálható, lebomlik. 
Következő alkalommal tehát, ha valami elhasználódik és újat vennél, gondolj inkább az alternatívákra és próbáld ki ezeket!
 
#17 Tedd el másképp!
Te mibe csomagolod az ételt a hűtőben vagy az útra? Még mindig folpackot, alufóliát és egyszer használatos (letéphető) műanyag zacskót használsz? Ezek legtöbbször az étel elfogyasztásával egyből a kukában kötnek ki, ami nem csak rengeteg hulladékot termel, de költséges is. Van más megoldás is! Ezek elhagyásával, leváltásával napi szinten csökkentheted jelentősen a szemeted, csomagolj inkább tartós, sokszor használatos tárolókba!
 
Sokminden tárolható üveg vagy műanyag dobozban (már készülnek dobozok bambuszrostból, PLA-ból is): húshoz, főtt ételekhez inkább az üveget ajánlanám, mert jobban tisztítható, míg a száraz termékeknek, útravalónak a műanyag praktikusabb. 
 
A levágott, megkezdett zöldség, gyümölcs például csomagolható méhviaszos kendőbe, mely a kezünk melegének köszönhetően jól formázható. Ha csak le szeretnénk takarni egy tálat, arra is alkalmazhatjuk a méhviaszos kendőt, vagy saját készítésű, gumírozott vászonkendőt (nekem a sógornőm készített ilyet). Szendvicset is tehetünk ezekbe, esetleg akár vászon kendőbe, textil- vagy újraszalvétába. 
 
Láthatjuk, hogy kis kreativitással, ötletekkel könnyen kiválthatóak az egyszer használatos, műanyag tároló csomagolások a konyhában. Próbáljátok ki Ti is!
 
#18 Sminklemosás fenntarthatóan
Te mit használsz sminked lemosásához nap, mint nap? A smink és körömlakk lemosáshoz meglepően sok vattakorongot, nedves törlőkendőt használunk (ha csak napi 1-2-vel számolunk, akkor is közel 1000 db), ezek pedig jelentősen károsítják környezetünket! Jellemzően pamutból, viszkózszálakkal vegyítve készülnek (a nedves törlőkendőkben poliészter is megtalálható), aránytalanul sok víz felhasználásal, műanyagba csomagolva. Ráadásul semmilyen módon nem újrahasznosítható, kommunális kukába kerüle egy használat után.
 
Erre is létezik környezetbarát alternatíva: a használj inkább mosható vattakorongot, melyet újra és újra tudsz alkalmazni, nem csak a környezeted, de a pénztárcádat is megkímélve. Készítsd el saját magad, vagy vásárold, mindenképp könnyen, jól használható, kis vászonzsákban, vagy tartóan csak a többi ruhával (mi általában sötétekkel, vagy a törölközőkkel együtt tesszük a mosógépbe) mosható, és újra használható. Személyes tapasztalatom, hogy lehet a két oldalát külön egy-egy alkalomkor használni, a kis zsákjában gyűjtve pedig kényelmes a használata, ugyanolyan módon használható, mint az eldobható változat.
 
#19 Használd újra a kiürült üvegeket!
Ha megyünk vásárolni, igyekszünk csomagolás nélkül megvenni a termékeket, egyes előre csomagolt termékek így is bekerülnek a kosarunkba. Arra azonban figyelhetünk, hogy milyen csomagolást részesítünk előnyben: az üveg és fém minőségromlás nélkül újrahasznosítható (ha szeletíven gyűjtjük), míg a papír és műanyag sajnos nem. Az üveg tárolókat ráadásul ki lehet tökéletesen tisztítani és újra használni (lekváros, befőttes, olivabogyós üvegek), ezekbe tehetsz saját készítésű lekvárt, magokat, rizst, fűszereket, igazából bármit, ami eszedbe jut. Befőzési szezonban a lelkes háziasszonyok is biztos szivesen fogadják, he Te már nem tudod hasznosítani. 
 
De újra lehet tölteni például a fűszermalmokat is, még a műanyag tetejűt is, ha vásároltunk (hajszárítóval fel kell melegíteni, úgy leszedhető a teteje és után lehet tölteni ahelyett, hogy újat vennénk). Gondoljuk át esetleg bármilyen formában újra lehet-e használni a kifogyott tárolókat a konyhánkban!
 
#20 Ajándékozz élményt!
Rohan a világ és vele együtt rohanunk mi is minden nap. Ebben a felgyorsult életmódban muszáj néha kikapcsolódni, megpihenni, ezért a legjobb ajándék, amit bárkinek adhatunk az idő, élmény, és nem csak környezetvédelmi szempontból!
 
Lehet az akár egy közös ebéd, vacsora, egy kirándulás, színház, főzőtanfolyam, kézműves workshop vagy csak egy közösen eltöltött délután, többet ér, mint egy újabb ruhadarab vagy használati tárgy. Fontos, hogy szánjunk időt egymásra, magunkra, hogy megéljük a pillanatoKat. Ne adjunk felesleges apróságokat csak azért, hogy legyen valami ajándék, ezek legtöbbször úgyis a polcon, vagy egy idő után a kukában kötnek ki sajnos. Csökkentsük a szemetet ezáltal is, gondoljuk meg mit adunk a következő születésnapra!
 
#21 Vidd magaddal az útra, ami kell! 
Ha utazol Te is veszel üdítőt, kávét, péksütit az állomáson? Vagy beugrasz gyorsan út közben a mekibe, mert mar annyira megéheztél? Kerüld el ezeket a helyzeteket azzal, hogy készülsz előre! Nem kell az egész konyhát magaddal vinned, hogy legyen biztos útravalód, lehet így is kényelmesen utazni. 
 
Csomagolj a szokásos szendvicsen kívül gyümölcsöt, magokat, saját készítésű kekszet. Ha pedig le tudsz ülni enni, vagy piknikezel valahol, ne eldobható termékeket használj, hanem például hordozható evőeszközöket, összecsukható poharat, szívószálat. Ezek kis helyen is elférnek a táskádban, tudhatod biztosan, hogy tiszták és idegen helyen, akár az erdő közepén is szemetelés nélkül tudsz enni-inni!
 
Gondolkodj előre, ha már otthon figyelsz arra, hogy csökkentsd a termelt szemét mennyiségét, tedd ezt akkor is, ha kikapcsolódni indulsz!
 
#22 Te is mindig veszel hűtő mágnest nyaraláskor? Ne tedd!
Hajlamosak vagyunk összevásárolni felesleges (sokszor rossz minőségű és egyébként kínában gyártott) hűtőmágneseket, kis kulcstartókat, pólót, karkötőt emlékként magunknak és családtagjainknak egy-egy utazás, kirándulás során. Ezek pedig jobb esetben a hűtőn díszelegnek egy ideig, rosszabb esetben a fiók mélyén, majd a kukában kötnek ki. Biztos szükség van ezekre az emlékezéshez? Talán nem. Ha mégis szeretnénk valami ajándékot venni, válasszunk inkább helyben, kézzel készült termékeket, mint a (műanyag csomagolás nélküli) szappan, fűszerek a helyi piacról, lekvárok, olajok üvegben, melyeket később újra tudunk tölteni.
 
Ne felejtsd el törekvéseidet kikapcsolódáskor sem, legközelebb gondold meg miket hozol haza, lehet tudatosan is ajándékozni, emlékeket gyűjteni!
 
#23 Ne nyomtasd ki a jegyed, vidd magaddal a telefonodon!
Akár vonat, akár színházjegy, már a legtöbb helyen elfogadják a mobilon bemutatott, vonalkóddal rendelkező jegyeket is. A mobilunk pedig jellemzően mindig nálunk van, miért kéne pluszban kinyomtatni még a jegyet papírra is? Azt úgyis a beolvasás után kidobjuk, tehát rövid életű és felesleges. Ne pazarolj!
 
Ráadásul az online foglalással, jegyvásárlással nem csak a sorban állást kerüheted el, időt is spórolhatsz, egyes helyeken pedig már kedvezményt is adnak online jegyvásárlásnál (pl. MÁV 10% kedvezményt biztosít) Így nem csak a környezeted kíméled, de a pénztárcádat is. Minden lépés számít, változtass Te is!
 
#24 Kerüld a kis méretű piperecikkek használatát utazáskor!
Akár belföldre, akár külföldre mész kirándulni, síelni, nyaralni, ragaszkodj az otthoni törekvéseidhez, ne vigyél kis méretű “travel size” pipere cikkeket. A szállodákban is csábító az ajándék, aranyos kis tusfürdő, sampon, de ugyanúgy felesleges és hulladékot termel, amit ráadásul még szelektíven se tudsz kidobni a helyszínen. 
 
Vigyél inkább otthonról szappanokat, melyeket használsz kis dobozban, illetve mosható vattakorongot, melyet szintén nem kell kidobni. Ezek ráadásul biztosan nem folynak ki a táskádban útközben!
 
#25 Válassz fa játékot műanyag helyett!
Egy kisgyermek a családban, általában rengeteg játékot kap a rokonoktól. Ha szeretnénk mi is ajándékozni, válasszunk tudatosan, hiszen nem mindegy mire tanítjuk vele a kicsiket, miket használnak és szeretnek meg először, illetve előfordul, hogy szájukba veszik. A kínai műanyag játékokat különösen kerüljük, mind a minősége, mind a benne lévő anyagok miatt! Egy fa játék sokkal tartósabb, bírja a gyűrődést, legyen szó akár jojóról, fejlesztő fa kirakósról, vagy dominóról. Ezek a játékok megismertetik a gyermeket a természetes anyagokkal, a játék örömével műanyagok nélkül!
 
#26 Ajándékozz cserepest, vágott helyett!
Magyaroszágon is szokás virágot adni ajándékba sok alkalomra: névnapra, Valentin-napra, Nőnapra, vagy ha megyünk át valakihez vendégségbe akkor is. Egyre divatosabbak a virág-boxok és az élethű művirágok is, melyek már nem is csak természetes anyagokból készülnek.
 
Ha virágot szeretnél ajándékba adni, válassz inkább cserepes növényt! Gyönyörűek tudnak lenni a vágott virágból készült csokrok, de rövid életűek és végül a kukában kötnek ki pár napon belül! A cserepes virágok azonban sokáig pompáznak, fejlődnek ha gondozzuk őket és mindig emlékeztetnek arra, akitől kaptuk. Egy szép virág otthonunk igazi éke lehet, sok zöld növények pedig levegőtisztító hatású is ;)
 
#27 Környezetbarát megoldások az íróasztalon! 
Sokan vagyunk, akik irodában töltjük a hétköznapjaink jelentős részét. A munka során nem csak a nyomtatás, és ezzel a papír felhasználása lehet sok, vagy a papírtörlők mennyisége. Ha körülnézünk íróasztalunkon, magunk körül, láthatjuk mi mindent használunk még: tollak, kiemelők, post-itek, füzetek, jegyzet papírok, gemkapcsok, tolltartók. Jelentős része műanyag és papír. 
 
Első lépésként próbáld csökkenteni a felhasznált mennyiséget! Jegyzetelj telefonra, ne nyomtasd ki, ha nem muszáj, ne vegyél 5 féle színű tollat. Ha pedig valamit használtál, dobd ki szelektíven, ne csak a melletted lévő kis kukába dobálj mindent! 
 
Ha pedig elfogynak, válassz környezetbarát, újrahasznosított anyagokból készült papírt, füzetet, tollat, tolltartót! Ezek vagy már nem elsődleges nyersanyagok felhasználásával készülnek (tehát nem újabb fák kivágásának köszönhetően), vagy legalább természetes anyagokból készülnek, ezért jelentősen kisebb a kisebb a környezeti hatásuk.
 
Nem mindegy, mivel veszed körül magad nap mint nap, még ha az nem is az otthonod, hanem a munkahelyed. 

#28 Előre csomagolt helyett előre gondolkodás! 
Munkába menet Te is gyorsan megállsz a pékségnél, vagy beszaladsz a büfébe reggeliért? Ma már nem csak üres (és finom) szénhidrát péksüteményeket lehet kapni, hanem szendvicseket is, de ez még mindig nem feltétlenül egészséges, ráadásul ezek is egyszer használatos csomagolásúak, melyet elfogyasztás után egyből ki is dob az ember (a kommunális kukába!). 
 
Igyekezz magadnak csomagolni szendvicset munkába, utazásra, így nem csak a szervezetednek, de a környezetednek is jót tehetsz! Reggel vagy előző este szánd rá azt a plusz 10 percet, elviheted magaddal dobozban, méhviaszos kendőben, mindig kéznél lesz, ha megéhezel. Ezen kívül vihetsz magaddal kis tároló dobozban vagy kis vászonzsákban kekszet, gyümölcsöt, magvakat: ezek összerakása igazán nem nagy erőfeszítés. 
 
Tegyél egy kis erőfeszítést magadért és környezetedért, gondolkodj, tervezz előre!
 
#29 Állj ellen az akcióknak! Vásárolj ruhát is tudatosan! 
Ilyenkor januárban, és most már évközben is egyre többször vannak nagy leárazások az üzletekben. Igazán csábító ugye, hogy 50-70%-al olcsóbban tudsz venni ruhákat, cipőket, kiegészítőket?
 
Ezek a fast fashion üzletek és a ruhák is egyébként sajnos jelentős környezetterheléssel bírnak, mind a gyártást, a szállítást és utána a szemétbe kerülést tekintve is! Egyetlen ing előállítása kb. annyi szén-dioxid kibocsátással jár, mintha 56 km-t mennénk autóval.
 
Mit tehetsz, valamit akkor is fel kell venni ugye? Igen. Egyrészt ne cseréld le évente a ruhatárad csak azért, mert változik a divat, vagy már nem tetszik, esetleg mindig újabb és újabb darabokra vágysz. Ha vásárolsz gondold át mindig, hogy tényleg szükséged van-e az adott darabra, igazán szeretni és hordani fogod évekig? Csökkentsd a túlfogyasztást és az elköltött összeget is! Másrészt vásárolhatsz kézből, nem csak használt ruha üzletben, de sok adok-veszek csoport és felület van a közösségi oldalakon is, valamint gardróbfrissítő eseményekre is ellátogathatsz egy-egy jó darabért! Ha a meglévő ruhád esetleg nem jó már a méretben elviheted szabóhoz magadra igazítani, ha elszakadt, megvarrhatod, vagy családon belül is lehet csere-berélni.
 
Ha pedig már Te lemondanál róla, de még másnak jó lehet, ne dobd ki a szemétbe, vidd el adományboltba! 
 
Sokféle módja van, hogy ezen a területen is csökkentsük a hulladéktermelésünket, nem kell lemondani a csinos megjelenésről! Tudatossággal, egy kicsit változtatva, tartósabb darabokat választva is tehetünk lépéseket!

#30 Ne add fel!
Egyre több szó esik a médiában a környezetvédelemről, klímváltozásról, ami egyrészt jó, mert egyre több embernek hívja fel a figyelmét a problémára, másrészt sok ellenérzést is vált ki, elcsépeltté válik és sokan csak legyintenek, hogy ez is egy újabb divathullám. Pedig nem szabad félvállról venni a problémát! Nap mint nap szembejön velünk a valóság és a következményei annak az életmódnak, amit élünk, hogy kizsigereljük a természetet és annyi szemetet termelünk, melyet már nem tudunk hova tenni. Nem kell elmenni a tengerekre, hogy lássuk ezt, elég ha körülnézünk: az erdőkben lévő eldobott szemét, szennyezett folyóink, olyan szmog, hogy néha nehéz levegőt venni, viharkárok.
 
Egy fecske nem csinál nyarat, ugye? De sokszor egy fecske bizony már változásokat érhet el. Nem szabad hallgatni azokra a gúnyos megjegyzésekre, mely szerint a környezettudatosság és az erre való törekvés hülyeség, vagy "mit gondolsz, majd te fogod megváltani a világot?" Nem feltétlenül, de amit tudsz, igenis tedd meg és remélhetőleg sokan lesznek még hozzád hasonlóan kitartóak. Vannak akadályok, néha nem mindig úgy sikerül,a hogy szeretnénk, de ez egy folyamat, egy törekvés a saját jövőnk érdekében!
 
+1 Találd meg a saját motivációd!
Nem minden változás könnyű és sokszor energiát, utána nézést igényel, hogy hosszú távon új módszereket, szokásokat alakítsunk ki. A fenntartható, tudatos életmód kialakítása egy hosszú folyamat, nem egyik napról a másikra kell teljesen másképp élni, mindent lecserélni és 0-ra csökkenteni a szemetünket. Apró lépésekben haladjunk, először azokkal a változatásokkal, melyeket könnyen be tudunk illeszteni a mindennapjainkba, és igyekezzünk megfigyelni saját életünket, tevékenységeinket, hogy min tudnánk mi magunk változtatni. Ehhez persze elhatározás, motiváció kell, hiszen még mindig talákozunk nap, mint nap kételkedőkkel, akik legyintenek a környezettudatosságra, és csak egy újabb divatnak tartják. Sajnos ez részben igaz is, mert manapság sokmindenre ráaggatják a zöld/green/környezetbarát címkét. Legyünk figyelmesek, kiritkusak és találjuk meg nekünk miért fontos ez, (sokminden lehet: szeretnénk ha a gyerekeink, unokáink is hasnoló szép környezetben, természeti kincsek között nőnének fel, mint mi, vagy szeretnénk a szemét mennyiségét csökkenteni az otthonunkban, egészségesebb, tisztább életmódot folytatnánk, vagy költséget csökkentenénk, bármi lehet) és cselekedjünk ennek megfelelően. 
 
Mi a Nature Brandnél szintén arra törekszünk, hogy olyan termékeket kínáljunk, melyek elősegítik ezt a változtatást, alternatívát nyújtanak az egyszer használatos, műanyag termékekre. Mi magunk is használjuk, kipróbáljuk a termékeinket, utána nézünk az újdonságoknak és változtatjuk  kínálatunkat a visszajelzések és tapasztalatok alapján, igyekszünk elterjeszteni a tudatos, környezetbarát gondolkodást, hogy a mindennapjaink részévé tegyük, mert ez nem csak egy divat, hanem fontos törekvés is, mely mindannyiunk jövőjét befolyásolja.